Innebörd och perspektiv är avgörande för att förstå förändringsprocesser

Bo AhrenfeltUnder juletid brukar det dyka upp en diskussion i media bland experter och vanligt folk som baseras på innebörd och perspektiv.

Vilken innebörd har julen? Hur uppfattar jag julen och vilken mening ger jag denna årliga högtid? Att jag måste köpa julklappar eller att jag får tillfälle till eftertanke?  Och vilket perspektiv skall jag välja i juletid? Jesu liv, fornnordisk mytologi eller ekonomi? Vill jag välja?

Innebörd ger perspektiv och perspektiv ger innebörd. Spännande begrepp och dialektik, onekligen! Dessa två begrepp är också centrala vid alla typer av förändringsarbete, vilket är min utgångspunkt här.

Förändring kan vara stort. Eller mindre. Vi på Ahrenfelt tror på förändring som leder till nya insikter, nytt agerande och betydande resultat. Förändring på riktigt! Vi kallar det förändring av 2:a ordningen. Förändring på djupet. När hela system ifrågasätts och förvandlas tack vare nya tankemönster, nya verklighetsbeskrivningar och nytt agerande kan nya resultat uppnås. Att jämföra med förändring av 1:a ordningen, då det bara görs nya kombinationer av gamla invanda mönster (se även artikeln Förändringens innersta kärna eller min bok Förändring som tillstånd).

Låt mig ge ett exempel:

Om ett inköp av till exempel långkalsonger på postorder 1959 jämförs med ett inköp från en webbutik 2012 – vilken typ av förändring har skett sedan 1959?

Ser vi till innebörden av vårt agerande, att köpa ett par långkalsonger på postorder, så har det inte hänt så mycket. I ena fallet är beställningsformuläret ett fysiskt papper, i andra fallet digitalt, i övrigt levereras varorna per post i båda fallen. En klar förändring av 1:a ordningen med andra ord.

Men byter vi perspektiv och ser det hela ur en tekniskt synvinkel blir skillnaden stor. Teknikens utveckling är en lika klar förändring av 2:a ordningen. Från analog verklighet till digital. Ett helt nytt sätt att processa information.

Vi vet idag att förändring av 2:a ordningen ofta väcker motstånd på grund av att man måste byta tankemönster och att förändringen sker på djupet, vilket kan upplevas som ett hot. Vid förändringar av 1:a ordningen, å andra sidan, känns det nya igen som en variant av det gamla. Då kan vi tala om förbättring eller försämring men egentligen inte om förändring till något nytt.

Begreppen innebörd och perspektiv hjälper oss att se skillnad på dessa två typer av förändringar då de ökar vår förståelse för processen. Vi kan lättare förutse förändringsmotstånd. Genom att bidra till andra perspektiv om det är där ”skon skaver” eller att bidra till en annan innebörd om det är där personen ”fastnat” kan vi guida individer till en förändring av 2:a ordningen.

I svenska företag och organisationer är det mekaniska tänkandet fortfarande den vanliga grunden för utveckling. Som om medarbetarna inte vore människor. I vissa fall är exempelvis en omorganisation i ett företag lika meningslöst som att möblera om hemma vid familjeproblem. Inte för inte har forskning visat att mellan 75 och 100% av avsedda förändringar havererar.

julpusselÄr vi inte klara över vad innebörden i förändringen innebär för olika medarbetare och medarbetargrupper kan det gå väldigt fel. Är vi inte heller klara över vad olika perspektiv ger för olika bilder av förändringen kan det också gå väldigt fel.

Å andra sidan: har vi koll på dessa två spännande begrepp, förstår förändring av 1:a och 2:a ordningen samt vet hur levande system utvecklas och förändras så kan det gå väldigt, väldigt bra! Och det känns så skönt att komma i mål och se alla nya resultat och positiva spin-off effekter.

Vill du läsa artikeln i sin helhet? Fyll i formuläret här > (Obs! inte kommentarrutan nedan) och skriv “artikel 7″ i meddelanderutan, så mejlar vi en PDF-fil till dig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>